vrijdag 6 december 2013

Jaarthema 2014

Een nieuw jaar zit er aan te komen! Ik heb nog niet heel vaak met 'jaarthema's' gewerkt, een enkele keer, maar dat kwam eigenlijk spontaan, doordat dat thema gewoon elke keer weer voorbij kwam het hele jaar door. Nu dringt zich de laatste weken een ander thema aan me op, één waar ik zelf ook niet zo gauw voor zou kiezen, maar waar ik toch wel gemotiveerd voor ben, nl:
Discipline en zelfbeheersing!
Zo, dat is er uit!
Ik rúik bij dit thema de valkuil waar ik dreig in te tuimelen als ik niet gauw zorg voor een plan. Want het gevaar ligt op de loer dat ik mezelf op 1 januari een ijzere (of beter: ijzige) discipline opleg, waar ... (ja, noem eens iemand met zo'n ijzige discipline) nog geen brood van lust! Ik zie mezelf alweer van een ijzige steilte afrollen, omdat er na hooguit twee weken nog geen restje van wat ik ooit aan discipline bezat, over is!Dat moet dus anders.
Hebben jullie weleens gewerkt met een jaarthema?
Welk thema heb je voor het afgelopen jaar gekozen en heb je al een nieuwe voor 2014 (en welke is dat?)
Hoe pakte je dat aan en hoe ga je dat aanpakken?

Ik heb besloten me er vooral in te verdiepen door de boekenkeus die ik maak, door hier en daar kleine aanpassingen in mijn dagelijkse leven in te voeren, door er biddend mee bezig te zijn, door er met anderen over te praten. Ik hoop dat hierdoor mijn denken over discipline en zelfbeheersing wordt vernieuwd en dat dat stevig genoeg zal zijn voor een verandering in bepaalde gedragspatronen.
Dat is het plan, dat is het idee, dat is het!

Voor ik deze blog beëindig, een prachtige quote die ik tegenkwam in de 'Evaplanner', die ik me heel gedisciplineerd elke dag voor wil houden!


I will hold myself to a standard of grace,
not perfection. 


En vanavond zetten we een klein kerstboompje neer,
ooit gekregen van een tante, 
met gekleurde lampjes en glimmende kerstballen;)
Fijn weekend! 

8 opmerkingen:

 1. Ik heb gewerkt met One word. ( Amerikaans ) Mijn One word voor 2013 was: Hoop. Dat is het woordje dat ik dit jaar met me meegedragen heb in mijn hart. Maar een thema vind ik ook erg mooi.

  Voor 2014 zou ik graag het one/jaar woordje blijdschap of vreugde hebben. Maar ik ben er nog niet over uitgedacht eigenlijk. Hier geen kerstboompje. Ik ga mijn oude letterbak naar beneden halen en daar ga ik iets mee doen ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Ik heb nog nooit van 'one word' gehoord, net zoiets denk ik.
   Die letterbak klinkt ook heel knus!!

   Verwijderen
 2. Mooi om meteen thema te werken! En meteen een heftig thema zeg....maar wel heel nuttig lijkt me.
  Ik ben benieuwd hoe je dat gaat doen/ermee gaat werken, succes.

  Goed weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zullen ongetwijfeld nog wel blogjes over volgen!;)

   Verwijderen
 3. Zelf heb ik nog nooit een heel jaar gewerkt met een thema. Wel heb ik een aantal blogs geschreven over een bepaald onderwerp maar een heel jaar duurt wel lang hoor. Zelf zou ik eerder kiezen voor een maandthema. Dat zou voor mijzelf prettiger werken (als ik tussentijds toch ineens iets anders wil) en voor mijn lezers zou het misschien ook beter zijn. Als ze niets met het thema hebben, kan het zijn dat ze nauwelijks terugkomen. Maar ja...het is jouw keuze natuurlijk en wie weet is het jaarthema zo inspirerend dat we niet uitgelezen raken ;) Ben benieuwd of discipline je jaarthema wordt. Ik blijf dan zeker meelezen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een maand... dat zal ik iin mijn achterhoofd houden! Het is niet mijn bedoeling om daar een jaar lang over te bloggen, er zijn genoeg andere onderwerpen die mijn aandacht vragen;-)

   Verwijderen
 4. Prachtig vind ik dit! Het thema (ehm.. ook wel een beetje confronterend, want het omkukelen na 2 weken komt mij ook wel bekend voor), èn een heel jaar lang.
  Kan het langzaam landen, en een deel worden van jezelf. En kun je meer de diepte in.

  Misschien dat ik wel met je mee ga doen! Het thema spreekt me erg aan. Zelfbeheersing, ja, sinds ik moeder ben kan ik daar altijd wel wat meer van hebben. En discipline.. oeps.. ik ben zóó ongedisciplineerd soms (ehm.. vaak). En heb dit najaar de eerste stap gemaakt. In m'n hart, dat ik het toch wil gaan leren.

  Ik ga je berichten lezen (deed ik al:)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ja mooi idee zo'n thema. Het thema wat mij steeds weer treft is de "vrucht van de Geest", daar ben ik veel mee bezig geweest afgelopen jaar. En ook echt door gegroeid en gesterkt en bemoedigd. Daar zat trouwens 'zelfbeheersing' ook bij.
  ik ben benieuwd wat je allemaal zult tegenkomen dit jaar, houd ons maar op de hoogte.

  BeantwoordenVerwijderen