dinsdag 3 maart 2015

Kopje zwarte koffie

Deze foto is op 8 juni 1972 gemaakt tijdens de Vietnamoorlog. Kim Phuc (1963) was 9 jaar oud toen er een napalmaanval was op haar woonplaats Trang Bang. Kim Phuc vatte vlam en rende weg, terwijl ze haar brandende kleren uittrok. Daardoor kwam ze naakt op de foto.


Misschien ken je haar verhaal al lang. Misschien heb ik het ook wel ooit eerder gezien of gehoord, maar ik wist het niet meer. En nu gaf m'n vriendin een blad van de ASN Bank (!!) Waar haar verhaal in staat. Is dat niet bijzonder?! Lees maar mee wat Kim zegt:
'Ik herinner me goed dat ik voor het eerst in de Bijbel las dat je mensen die je leed hebben aangedaan, moet vergeven. En hoe moeilijk ik dat vond. Ik heb veel gebeden. Ik ging mijn zegeningen tellen in plaats van me nog langer af te vragen waarom dit mij was overkomen en waarom ik dit moest overleven. Ik stelde mijn hart voor als een kopje zwarte koffie. Alles was negatief. Elke dag probeerde ik er een klein beetje uit te gieten. Het kopje leek zich steeds opnieuw te vullen, maar langzaam werd het leeg. God heeft me geholpen het opnieuw te vullen, maar nu met liefde, vrede, begrip, geduld en vergevingsgezindheid. Nu leef ik zonder haat, dat is de hemel op aarde. Het was hard werken, maar het is gelukt.
Het laatste wat zij zegt is:
Kijk opnieuw naar die wereldberoemde foto en zie niet langer een meisje dat het uitschreeuwt van de pijn, maar een meisje dat schreeuwt om vrede.'
Dat wilde ik toch even delen!
9 opmerkingen:

 1. Deze week bezig geweest met een aantal anderen over de kracht van de vergeving en het moeten vergeven omdat Christus ons vergeven heeft. Twee video's waren erg indrukwekkend die ik graag met je delen wil. Wellicht ken je deze al maar voor de zekerheid ;-)

  1. Het filmpje van Gary Ridgeway die 90 vrouwen ombracht na verkrachting en brak toen een vader hem vergaf omdat Christus hem had vergeven en een voorbeeld had achtergelaten om te volgen: https://www.youtube.com/watch?v=f2_OOaP763k.

  2. Het filmpje met Nederlandse ondertiteling van Corrie ten Boom die vertelde hoe zij loskwam uit de sterke binding van haat tegen de kampbewaker: https://www.youtube.com/watch?v=H9pT-H2-SjE.

  Hartelijke groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi, dankjewel! Er zit ontzettend veel kracht in vergeving. Ik vind het mooi dat Corrie ten Boom zegt dat we het zelf niet kunnen. Rom 5: 5 is ook prachtig! Daarin ontvang je ook zelf vergeving.

   Verwijderen
 2. Wat een verdriet hebben veel kinderen meegemaakt. Het tekent de rest van hun leven. En toch is ondanks alles de Heere betrokken op het leven van ieder van hen. Deze geschiedenis is een voorbeeld hoe het mogelijk is door Zijn genade het verleden te leren verwerken en een plek te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, intens verdrietig. God zelf moet dat echt in iemand werken, dat kun je niet van buitenaf opleggen.

   Verwijderen
 3. Poeh, dat is heftig zeg, maart wat een prachtig getuigenis van vergeving! Dank je wel voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat mooi! De foto had ik al vaker gezien, maar nog nooit her verhaal van haar persoonlijk! Wat een prachtige getuigenis :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heerlijk te zien dat vergeving zo'n genezing kan brengen. Ze is slachtoffer af, dat is de kracht van het kruis in haar leven. Bijzonder!

  Dank je wel voor het delen van deze mooie getuigenis!

  BeantwoordenVerwijderen