maandag 9 september 2013

Moedig huishouden

Na een bruikbare tip te hebben gelezen om met een pen in je hand de Bijbel te lezen en in de kantlijn tekentjes of letters te zetten bij die onderwerpen waar je meer over wilt weten, leren of in wilt groeien, begon ik met het lezen van Nehemia.

Misschien is de manier niet geoorloofd, maar toch heb ik er een prachtige les uitgehaald voor het huishouden. Wat ik heb gedaan is de tekst ietwat aangepast en het gekke is dat ik mezelf daar ineens naast Nehemia zie staan, met m'n handen in mijn zij, bij die ellendige toestand, muren die verwoest en stadspoorten die platgebrand zijn. En dan staat Nehemia ineens naast mij met zijn handen in zijn zij en voel ik me gesterkt, de moed (het woord dat ik in de kantlijn heb geschreven) stroomt door m'n aderen. Want als Nehemia onder die omstandigheden zijn mouwen opstroopt en zegt: 'Kom, laat ons de muur van Jeruzalem weer opbouwen, zodat wij die schande niet langer hoeven te dragen.' Dan kan ik toch niet moedeloos op de bank gaan zitten jammeren dat het nooit wat wordt met dit huishouden?!


Lieve vrouwen van het huishouwen: wij hoeven de schande van rommelige kasten, uitpuilende wasmanden, ongezogen trappen, vieze ramen, stoffige slaapkamers, plakkerige vloeren en muffe toiletten niet langer te dragen!
Kom, laat ons dit huis opbouwen en maken tot een warm, gezellig nest, waarin wijzelf en eventueel de mensen die ons lief zijn zich thuis kunnen voelen. Niet eens zozeer om het huis dat keurig en schoon is, maar omdat ze zich geliefd weten door de vrouw des huizes, die levensmoed en vreugde uitstraalt omdat ze heeft ervaren en weet dat de genade van God haar deel is!

Laten we meteen een begin maken.
En vol goede moed gingen zij aan het werk!

                            

(Nehemia 2: 17- 18)


Tip: Pluis deze blog niet al te zeer uit, het is maar een blog! Er zijn nogal wat kritische noten die geplaatst kunnen worden, daar ben ik me van bewust. De muur bijv. was op een dag weer opgebouwd, maar het huishouden blijft almaar door gaan... Nehemia roept de mensen op: 'laten we de muur weer opbouwen', hij zag het helemaal voor zich, hoe het zou zijn als alles klaar was. Maar het valt me op dat het volk iets minder enthousiast, maar éven moedig, reageert met: 'Laten we een begin maken...' Dat is het doel van deze blog op deze maandagochtend, gewoon even een duwtje om aan de slag te gaan.
Nu dan de tip: Een paar uurtjes hard werken en dan met een vriendin gezellig koffie drinken!5 opmerkingen:

 1. Haha, leuk zo op de maandagmorgen! En neehoor ik ga hem niet uitpluizen ;), heb genoeg aan stof in eigen huis :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het gaat ook vooral om de daadkrachtige geest waar Nehemia in sprak en handelde hè! Daar kan ik ook wat mee in mijn huishouden, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die laatste zinnen zijn echt een aansporing. Je moet soms jezelf echt even aanpakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is inderdaad ooit erg lastig om met het schoonmaken aan de slag te gaan. Maar ik persoonlijk put er ook een hoop voldoening uit!

  BeantwoordenVerwijderen