zaterdag 14 september 2013

Zijn hart bleef zacht

Vorige maand overleed Samuël Lam op 88-jarige leeftijd. Dat doet altijd iets met me als zulke oude mannen/vrouwen, die hun leven lang met God gewandeld hebben naar Huis zijn gegaan. Het voelt een stukje leger, armer hier op aarde. Maar ze laten een rijke erfenis achter. Er is een boekje dat heet 'Zijn hart bleef zacht'. Het verhaal van de dappere en zachtmoedige ds. Samuël Lam, geschreven door Ken Anderson. Ik bladerde het door en zag dat ik er ooit met een gele stift in bezig was geweest... die citaten laat ik jullie meelezen.


Voordat ik dat doe pik ik er alvast één uit:
'Zorg dat je hart warm blijft en houd je geest nederig!
Je kunt je er soms pijnlijk van bewust zijn hoeveel pijn liefde kan doen en hoe zout je tranen eigenlijk zijn.
In zo'n situatie zongen we eens een lied waarin de zin voorkwam: 'Zijn hart is zacht' en dat raakte me, het kwam op me over als een goede raad: Houd je hart zacht! Het is zoveel makkelijker om muren om je hart te bouwen, om te denken 'bekijk het maar!' Kilheid en liefdeloosheid liggen op de loer in de wereld waarin we leven, maar we mogen daarin een uitzondering zijn. Wees maar bewogen, huil maar om het lijden, voel de pijn maar! Niet omdat ik het je gun, maar omdat het tekenen zijn dat je hart nog zacht is!
Het deed me natuurlijk ook denken aan dit boekje en kwam er dit citaat tegen. De wijze raad van Samuël's moeder: 'Zorg dat je hart warm blijft en houd je geest nederig!'

Hier de citaten:
Misschien zijn wij wel bevoorrecht", zegt een Chinese broeder, "Wij hebben zo veel geleden en hebben zo weinig bezittingen, dat christen-zijn voor ons niet meer dan logisch is. Als we onder veiliger omstandigheden zouden leven en alles hadden wat ons hart begeert, zoals we horen over vele christenen in andere delen van de wereld, zouden we misschien veel minder ernst maken met ons discipelschap.
God gaf ons het gebed niet als een middel om materiële overvloed en veilige aardse omstandigheden te kunnen verkrijgen. Geloof en gebed zijn er om ons tot ware volgelingen te maken van onze Heer.
Dat eenvoudige gebouw is onze kerk niet. Dat is alleen maar een plek waar leden van de echte kerk van Jezus Christus samenkomen voor gemeenschap en aanbidding.
Hoe oppervlakkig het leven wordt, als mensen rijkdom en welvaart boven christelijke toewijding en dienstbaarheid stellen.
Samuël wist dat de gevaarlijkste plek op aarde veilig is, als je in Gods wil staat; en dat de veiligste plek op aarde gevaarlijk is, als je buiten Zijn wil staat.
Zorg dat je hart warm blijft en houd je geest nederig!
Als alles in het leven glad verloopt, in tijden van zekerheid en veiligheid, zal het geloofsleven van Gods kinderen alleen groeien door een uiterst strakke discipline.
Het gaat erom dat een verlangend hart zijn deuren en ramen openzet voor de soevereine Heer, en Hem uitnodigt die verlangens erin te leggen die op hun beurt weer gebeden en daden voortbrengen die in overeenstemming met Gods wil zijn.

Bedankt Samuël voor je zachte hart en je voorbeeld van trouw en liefde aan Jezus hier op aarde.  
4 opmerkingen:

 1. Ik wist niet dat hij overleden was :-( Dank je wel voor dit mooie blogje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wis ik ook niet. Dank je voor het delen. Prachtig mannetje. Inderdaad, dan voelt het weer wat leger hier op aarde. Indrukwekkend boek! Hij is ook te zien op de DVD Kruis voor China ( http://www.johannes-multimedia.nl/product_info.php/products_id/63 ).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is inderdaad een heel indrukwekkend boek, ik heb het ook gelezen. Je wordt er stil van. Lam was een man waar we veel van kunnen leren!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een aantal maanden geleden heb ik dit boek gelezen en was er erg van onder de indruk.
  Wat heeft hij zwaar moeten lijden en wat gaf hij een getuigenis van God.
  In de zomervakantie las ik in de krant dat hij was overleden, op hoge leeftijd.
  Lisa

  BeantwoordenVerwijderen