vrijdag 24 mei 2013

Eenvoudig leven (9)

Dit alles heb Ik jullie gezegd om jullie deelgenoot te maken van Mijn eigen vreugde, en zo jullie vreugde volkomen te maken.  
Johannes 15: 11

Het is een lastig stukje dit keer, eigenlijk is het nog helemaal niet zo eenvoudig om 'eenvoudig' te leven. Ik denk dat dat komt omdat wij het zo moeilijk hebben gemaakt!

Ik ben het boek 'verlangen naar God' van John Piper aan het lezen. Het is heerlijke stof voor mijn hart en mijn ziel! Wat ben ik dankbaar voor deze boeken, voor dit onderwijs!

Heb je ook weleens zo'n diep innerlijk verlangen in je binnenste? Het komt misschien tot uitdrukking door je gebed naar meer van Gods Geest of naar meer van Gods werk in en door je leven. Het kan ook tot uitdrukking komen door je verlangen om de zending in te gaan. En het kan zelfs bij je opborrelen als je getuigenissen leest van christenen die om hun liefde voor Jezus vervolgd worden, iets waar je op zich niet jaloers op hoeft te zijn. Althans als het gaat om de lichamelijke, pijnlijke kant van het verhaal. 
Herken je dit? Om het een plek te geven heb ik het voor mezelf 'honger en dorst naar God' genoemd en ik denk dat dat in de buurt komt.
Dan zijn er mensen die, wanneer ik dit uitspreek, me (met heel veel liefde) tot de orde roepen. We hoeven niet zo onrustig te jagen naar meer, als God ons ergens anders wil hebben of als Hij iets van ons vraagt te doen, dan wordt dat vanzelf wel duidelijk. En gelijk hebben ze. Voor een poosje ben ik dan weer tevreden met wat ik heb, want wat ben ik 'rijk'! Maar ten diepste is er nog steeds die hunkering, dat verlangen, die honger naar... naar wat dan?

Terug naar 'verlangen naar God'. Gisteravond las ik daarin iets wat ik graag met je wil delen, zeker als je deze verlangens bij jezelf herkend.
Niet een te sterk verlangen naar vreugde, maar juist een te zwak verlangen naar vreugde is de vijand van aanbidding! We stellen ons tevreden met een huis, een gezin, een paar vrienden, een baan, een televisie, een magnetron, af en toe een avondje uit, ieder jaar op vakantie en misschien een nieuwe computer. We zijn zo gewend geraakt aan schrale, kortstondige genoegens, dat ons vermogen om blij te zijn helemaal verschrompeld is. En daardoor is onze aanbidding verschrompeld. Heel veel mensen kunnen zich nauwelijks voorstellen wat 'op vakantie aan zee' betekent - de levende God aanbidden!
Dit laatste betreft een voorbeeld over een 'onnozel' kind dat wil doorgaan met moddertaartjes maken in de gribus omdat het zich niets kan voorstellen bij een vakantie aan zee. We zijn veel te gauw tevreden!

Ik ben dankbaar voor dit stukje erkenning. Er is dus blijkbaar écht meer. Ik ben onzettend, enorm dankbaar (laat daar geen misverstand over zijn!) voor, maar kan geen volkomen voldoening vinden in het 'huisje, boompje, beestje-concept', omdat het daar niet in te vinden is. Jezus bidt voor ons in Johannes 17 en dat alles, zo lezen we in vers 13:
Nu kom ik naar U toe, maar terwijl Ik nog in de wereld ben, zeg Ik dit alles opdat ze volkomen vervuld mogen zijn van Mijn vreugde.'
Als het allemaal om vreugde gaat, is dat dan niet heel erg op onszelf gericht? Zo worden we maar al te vaak gewaarschuwd. En ook daarover wil ik graag een stukje delen.
Eerst maar eens de bekende uitspraak van J. Piper:


Het hoogste doel van de mens is God verheerlijken 
door 
eeuwig van Hem te genieten 

Als we God echt zien zoals Hij is, dan kan het niet anders of we gaan van Hem genieten, eeuwige vreugde is ons deel!
En dan het stukje wat me ervan overtuigd dat het niet verkeerd is om daar naar te streven:
Wie komt er nu op de gedachte dat je jezelf verheerlijkt en niet de Grand Canyon wanneer je urenlang in stil ontzag aan de rand staat?
Wie beschuldigt mij nu van zelfverheerlijking als ik tegen mijn vrouw zeg: 'Ik vind het heerlijk om vanavond samen met jou te zijn!'?
Wie beschuldigt een klein kind nu van egoïsme als hij bij zijn cadeau wegrent om zijn moeder een knuffel te geven en haar te bedanken, omdat hij zo vol blijdschap en dankbaarheid is?
Grand Canyon

Waar het in dit stukje om gaat wat betreft eenvoudig leven is:
Wees niet te gauw tevreden! Koester dat diepe, innige verlangen en jaag naar de volkomen vervulling van vreugde en liefde door God beter te leren kennen en Hem te aanbidden door eeuwig van Hem te genieten!


Houd in gedachten dat hier nog veel meer over te zeggen is.  

Als je de gelegenheid hebt, is het zeker de moeite waard om hoofdstuk 3 van het genoemde boek te lezen, dat gaat over 'aanbidding'.

Ik wens je veel vreugde toe!

3 opmerkingen:

 1. De Heer weet wat we nodig hebben. Hij wil ons zelfs veel meer geven, zelfs boven bidden en beseffen uit. Maar Hij weet ook dat niet alles waar we om bidden goed voor ons is. Verlangen naar God is voor mij ook heimwee naar Hem om te mogen zijn in Zijn nabijheid. Dank je voor je woorden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Dat is het goede woord ervoor: heimwee!

   Verwijderen
 2. Dank je wel voor dit mooie, leerzame stuk. Laten we luisteren naar de zachte stem van de Heilige Geest in ons hart.

  http://zomerbijbelstudie.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen