zaterdag 5 april 2014

40 dagen huishouden, dag 40

De laatste dag vandaag wat betreft dit project. Eigenlijk had dat zaterdag moeten zijn, maar toen werd ik ziek, voor zover je dat 'ziek' kunt noemen. Ik heb die 'dag 40' daarom maar even uitgesteld. Want als ik ziek ben, worden mijn gedachten daar niet positiever van en de was en het huishouden ook niet echt. 3 avonden ben  ik gelijk met de jongste naar bed gegaan en dat heeft geholpen. Vandaag dus de 40ste dag!

Vanochtend was ik nog wel wat zwaarmoedig en voelde ik me erg falen. Die 5 uur per dag 40 dagen lang heb ik lange na niet volgehouden. En zo zag m'n huis er dan ook uit. Ik had het me anders voorgesteld.

Dat is ook één van de dingen die ik echt ben gaan inzien. Als je bij iemand komt waar het allemaal griezelig gezellig netjes en tip top in orde is, dan kun je er gewoon van op aan dat daar heel wat uurtjes in zitten. Dat is een keuze die iemand maakt en ik heb daar respect voor gekregen.

Deze blog zal ik een beetje specialer maken dan alle andere blogs, door wat foto's te laten zien.
Ik begon vandaag in de keuken. Dat is niet helemaal waar, want vanochtend vroeg heb ik gauw een was buiten gehangen toen iedereen de deur uit was, genieten!

Ervoor

Erna

's Middags de woonkamer onder handen genomen. Toen mijn vriendin binnen kwam zei ze: 'Zo netjes heb ik het hier nog nooit gezien!' Wat ik daar nu weer van moet denken:-) Ik heb de gang opgeruimd, de tuin weer netjes gemaakt en ik deed het allemaal met plezier.

Ik werd ook zeker geïnspireerd door het boek 'Een levensregel voor beginners', waar ik het al eerder over heb gehad. Een echte aanrader! Een klein citaat:
In een klimaat van 'niets verwaarlozen' komt de waarde van alles tot zijn recht en straalt je organisatie (of huishouden) uit dat er een goede spirit heerst.
Een onder 'niets' valt dan ook alles, tot aan jezelf toe.
En zo kom ik tot de conclusie dat het leven veel meer omvat dat het huishouden! (verrassend;)
's Avonds met onze Bijbelstudiegroep lazen we Romeinen 12 en ik citeer ook daar even wat losse zinnen uit, waar ik deze serie mee af wil sluiten. Misschien wel omdat het me tóch wéér opnieuw weet te stimuleren, motiveren en activeren om niet op te geven. Om me tóch niet neer te leggen bij het feit dat het toch nooit wat wordt. Om er toch weer gewoon mee door te gaan met vallen en opstaan.

Wijd u toe aan eenvoudige taken.
Heb het goede voor met alle mensen
Laat uw ijver niet verflauwen.
Wees vurig van geest.
Dien de Heer.


erna ervoor

ervoor erna

13 opmerkingen:

 1. Soms zijn een paar kleine tips al voldoende om het geheel wat gestroomlijnder te laten verlopen - helemaal als je zelf niet zo'n ster in organiseren bent. Zo hebben wij (met z'n elven thuis) soms een opruimrondje met z'n allen: 10 minuten opruimen en dat scheelt al gauw bijna 2 uur werk voor één persoon. Dat geldt ook voor de tuin: met elkaar een half uurtje werken, dan gebeurt er echt veel en het is nog gezellig ook.
  Ik heb zelf veel hulp gehad aan de tips uit het boek van de huishoudcoach. Ik heb erover geblogd ook, zie label huishouden op mijn blog, het begint natuurlijk helemaal onderaan. Ik vond het heel prettig om langzamerhand terrein te 'veroveren': oppervlaktes waar vaak dingen bleven liggen bijhouden bijvoorbeeld. En je hebt ook een handvat voor als het een tijdje is versloft.
  Ik herken mezelf voor een groot gedeelte in hoe jij jezelf ten opzichte van het huishouden beschrijft :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Danjewel voor de tips. De 'huishoudcoach' heb ik ook;) Ik ga gauw een keer je blog bekijken!

   Verwijderen
 2. Ziet er netjes uit hoor! Top gedaan. Met drie kids is het bij mij vaak een bende, maar heb inmiddels 'vrede' met het feit dat ik het toch niet zo netjes houd als ik t zou willen. Wanneer ik de huiskamer eindelijk weer eens netjes heb, is het binnen no time weer een rommelige huiskamer.. Maar wel een waar geleefd wordt zeg ik dan maar;) bij een vriendin van mij is het ook altijd (griezelig) netjes, maar zij heeft dan ook hulp in de huishouding:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, met kinderen moet je de lat ook gewoon niet zo hoog leggen. De tijd komt snel genoeg dat ze allemaal op school zitten en dan kun jij lekker aan de gang!

   Verwijderen
 3. Ziet er zeker weer super uit! Knap dat je het echt 40 dagen hebt volgehouden en er over bent blijven bloggen.
  Hopelijk ben je weer helemaal opgeknapt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou... het bloggen heb ik inderdaad volgehouden, maar dat kost me ook niet zo heel veel moeite en tijd;)
   Gelukkig weer helemaal beter, al 'hangt' het hier nog wel een beetje in huis.

   Verwijderen
 4. Super knap van je!
  Echt geweldig en mooi dat je ook je eigen weg hebt gevonden... En je keuzes maakt!
  Succes met 't nu doorgaan in je nieuwe ritme!
  Liefs Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! Ik merk dat nu het 'moeten' (wat ik mezelf opgelegd heb) er af is, ik het toch sneller weer oppak!

   Verwijderen
 5. Via via kwam ik op je blog, je hebt wel veel nieuwe lezers bereikt met dit onderwerp. Het blijkt toch meer te leven dan ik altijd dacht.
  Het hele geheim is bijhouden toch.. Als je spullen gewoon neerlegt waar ze horen en niet van de ene naar de andere plek verplaatst, ben je al een heel eind.
  Ik vind het fijn om 's avonds als de kids in bed liggen de woonkamer speelgoedvrij te hebben, en dat scheelt al heel wat ruimte.
  Gewoon niet zo veel spullen aanschaffen scheelt ook een heel stuk. Leuke verrassing.
  Het is maar net hoeveel waarde je eraan hecht toch? Ik ben ook een ruimer, anders wordt ik erg onrustig. Maar nu de meiden groter worden kunnen ze zelf ook meer meewerken..
  Hun kamer is dan weer een ander verhaal waar ik met een heel ander oog naar kijk :)
  Zei God zelf niet tegen Martha: "Martha Martha leg je bezem neer. Al dat werken komt een andere keer"
  Daar kan ik nog wel wat van leren eigenlijk..
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel. Veel spullen helpt een opgeruimd huis inderdaad ook niet;)
   Die kinderkamers vind ik nog een beetje lastig, Het ligt er een beetje aan wat ze doen, als er schoolboeken op de grond liggen, dan mogen ze die van mij in de kast leggen, maar staat er een heel bouwwerk om mee te spelen, dan laat ik het maar even.
   Ik denk dat het bij Martha vooral om de houding van haar hart ging. Als ik merk dat ik innerlijk zit te mopperen en te klagen, dan kan ik beter even die 'bezem' aan de kant zetten en wat rust zoeken.
   Ik zal gauw eens een kijkje op jouw blog nemen!

   Verwijderen
 6. Ziet er puik uit toch, ik heb genoten van je blogs, je eerlijkheid en openheid. Geweldig. Mijn oma zei altijd het huis is er voor mij en ik niet voor mijn huis. Je prioriteit in je leven is je gezin niet je huis. God, je man en je kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Dat is een mooie uitspraak van je oma!

   Verwijderen
  2. Die uitspraak heb ik ook vaker gehoord en ben het er ook mee eens. Goed dat je schrijft dat een tip top huis ook veel uurtjes kost, dat relativeert (voor mij ook :))
   Leuke serie!

   Verwijderen