dinsdag 8 april 2014

'Een levensregel voor beginners' van Wil Derkse
Een levensregel voor beginners


Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat dit boek zo in de smaak zou vallen. Zo erg zelfs, dat ik zelf ook een exemplaar heb aangeschaft. Na het nog een keer helemaal doorgelezen te hebben, ben ik er voor de tweede keer in begonnen en wil sommige dingen echt een plek geven in m'n leven. De schrijver heeft dat ook zelf gedaan en dan zegt hij zo mooi:
Van het gevoel 'het doet me goed' naar de opdracht vanuit deze inspiratie een leven te leiden dat 'goed zou kunnen doen', en dat dan niet in mijn kloosterlijke wijkplaats, maar in mijn alledaagse context van gezin, werk en sociaal leven.
Dat is ook het prettige van dit boek. De levensregel, zoals Benedictus die heeft omschreven, kan vertaald worden naar het leven dat door zovelen geleefd wordt buiten het klooster.


*
Pinterest
Een paar citaten weer. Alleen uit het eerste hoofdstuk.
Schoonheid en orde werken aanstekelijk. Wanorde en lelijkheid trouwens ook!
 Je ziet en voelt duidelijk dat de ene activiteit (bijv. juwelen maken) niet meer aandacht en zorg krijgt dan de andere (bijv. lampenkappen schoonmaken)... Het is niet zo dat een telefoongesprek wel wat minder aandachtig mag gebeuren dan electriciteitsdraden aanleggen of psalmen zingen.
Bij Benedictus is er maar één niveau: het beginnersniveau, en er is slechts een langzaam tempo: dat van dan naar dag, waarin we oefenen. Anderen mogen dit teleurstellend vinden, ikzelf vind het een heel hoopvolle en geruststellende gedachte dat benedictijns leven niet bedoeld is voor spirituele krachtpatsers.
Organize, organize, organize 
Er zijn drie geloften die je af kunt leggen als je er voor kiest om dit soort leven op te pakken buiten het klooster, wat wel betekent dat je er mee verbonden bent op verschillende manieren. Zover wilde ik het maar niet laten komen, maar deze drie geloften zijn op zichzelf ook wel weer heel mooi:
 1. Niet weglopen van dat waaraan je je hebt verbonden en wat hier en nu een appel op je doet.
 2. Het permanent en dagelijks opnieuw op te pakken proces om je houding en levensstijl stukje bij beetje te verbeteren.
 3. De kunst van het aandachtige luisteren en van harte en daadwerkelijk respons geven.
Ik ga er vast nog eens een blogje aan wijden!
canning the harvest

 

 

5 opmerkingen:

 1. Ja, dat vind ik nou ook.
  En dat met 6 kids. Ga je 's nachts door ofzo?
  Of ben je gewoon gestopt met het huishouden
  (kun je 5 uur per dag lezen)?
  Hihihi.
  ;)
  (ik zou veel meer willen lezen..
  en ik vind t slap dat ik dat zo schrijf.
  Want dan moet ik het gewoon dóen he)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja, wat moet ik hier nu op zeggen... Zelf vind ik het wel meevallen, soms ben ik wel in 4 boeken bezig en dan heb je er ook ineens bijna tegelijk 2 uit;-)
  Ik heb een dagschema gemaakt en gepost, daar kun je zien wanneer ik lees;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Net en weekend in De Spil geweest waar ook veel van het gedachtegoed van deze schrijver gedeeld werd. Ik vind het wel een mooie manier van leven. Het geeft duidelijkheid en rust.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk! Dat staat ook nog op m'n verlanglijstje!

   Verwijderen