maandag 15 december 2014

Minder grip

Voor degene die dat nog niet hebben meegekregen. Ik  heb het steeds over ´stiltetips´. Dit komt uit het boekje ´Koester je hart´ van Mirjam van der Vegt. Zij geeft in dit boekje 40 tips om meer rust en vrede in je hart en hoofd te krijgen door verschillende manieren van stil worden. Een heel leuk, praktisch en ook verrassend boekje. Ik heb er al een beetje doorgebladerd en vind er veel originele tips, die ik niet zomaar zelf zou bedenken.

Koester je hart (40 stiltetips voor je leven - Mirjam van der Vegt

In deze maand blog ik ook over mijn tijd met God en volgens mij is dit aardig met dit boekje te combineren. Het is wel iets wat ik graag meer zou willen doen. Niet alleen maar lezen, maar ook dat wat ik ervan leer in praktijk brengen. Dat is bij het lezen van de Bijbel natuurlijk het belangrijkste, maar er zijn veel goede boeken, die me helpen dat wat in de Bijbel staat beter te begrijpen en ernaar te leven.
Dit soort blogjes zal ik tot vrijdag blijven posten. Dan is het kerstvakantie en zal ik veel bloggen over hoe we onze dagen doorbrengen in deze tijd van het jaar.

Smell

De volgende stiltetip is om al je zintuigen bewust te gebruiken. Een week lang oefenen. Een fijne tip! Juist nu er veel dingen op de planning staan deze week, is het zo lekker om je neus even in de koffiepot te steken en de koffiegeur op te snuiven! Of te genieten van een straaltje zon dat precies op je gezicht valt. Of de toetsen onder mijn vingers te voelen en de vele kinderstemmetjes te horen als ik overblijf op school. En dan heb ik het nog niet eens over het smelten van een stukje chocola in je mond.
Na een hele periode van veel angst en hyperventilatie gehad te hebben, kan ik nu veel meer genieten. Het valt me nog steeds op als ik ergens rustig zit of ergens op iemand moet wachten, gewoon rustig te zijn zonder allerlei gekke dingen in mijn hoofd te halen, deze momenten koester ik en ontvang ik regelrecht uit Gods hand!

~God With Us~ Matthew 1:23 NLT "Look! The virgin will conceive a child! She will give birth to a son, and they will call him Immanuel, which means 'God is with us.'"

Maar terwijl ik met deze tip bezig ben, merk ik al gauw dat er ook vervelende dingen zijn: De pijn van een wondje aan je vinger die je beter niet in het hete afwaswater kunt stoppen, het bekvechten van een paar kinderen, iemand die voor me zit tijdens een concert, waardoor ik het niet goed kan zien...
Misschien zijn we te veel geneigd om deze dingen sneller op te merken en te onthouden en over te vertellen, dan stil te staan bij de momenten waar we van kunnen genieten.


Deze week wil ik heel bewust de mooie dingen als eerste delen met mijn man als hij uit zijn werk komt of met de kinderen als ze uit school komen. Dat was ook een tip die mijn dochter ooit kreeg toen het niet zo goed ging op school, dat ze eerst drie dingen zou vertellen die wél leuk waren en goed gingen. Ze kon er altijd wel een paar opnoemen. Het negatieve word er niet door weggenomen, maar krijgt toch minder grip op je gedachten en je hart.

TouchZomaar een krabbel

Vanochtend belde mijn schoonzus, die precies dezelfde naam als ik heeft Ze was aan het oppassen op haar kleindochter van 3. Ze kwamen gezellig koffie drinken. Het klikte heel erg goed tussen S en L, echt leuk om te zien! En wij hebben ook wat afgekletst:)
Iemand sprak mijn schoonzus aan over haar medewerking aan het schrijven van een dagboek. Maar dat had ze niet gedaan, dat was ik!
En jaren geleden, toen zij me belde om een afspraak te maken voor een kraambezoek, nam ik op en zei m'n naam en dacht dat iemand me gewoon na zat te praten:)


Hot Chocolate


2 opmerkingen:

  1. Dat je het al een tijdje had over de stiltetips uit het boekje was bij mij nog niet doorgedrongen ;) Maar nu wel hoor! Leuk, want dan kan ik de tips ook een beetje in praktijk brengen dankzij je blogs hierover. Mooi om eerst de positieve ervaringen van de dag te delen en daarna evt de mindere dingen. Dat het dan echt minder grip op je gedachten en in je leven krijgt is dan erg mooi meegenomen he!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi boekje is dat, ik heb het ook. Tijd om eens na te lezen, want wat vergeet je dat soort dingen snel....

    BeantwoordenVerwijderen