vrijdag 12 december 2014

Niet te pruimen!

Het boekje met de stiltetips vind ik erg leuk om te lezen en te doen.
Mijn hoofd is op het moment tot vervelends toe gevuld met gedachten.
Wat ik mooi vind is dat wanneer ik met zo'n boekje bezig bent, God me daarin ook bevestigd bij het lezen van de Bijbel.

Create a pop color for your home or garden on an old door

Gisteren was het thema 'grenzen'. Dat is een lastige. Door de jaren heen heb ik inmiddels wel geleerd om nee te zeggen als dat nodig is en zelfs ook als het niet nodig is. Maar in de opvoeding laat ik nog wel eens een steekje vallen wat dat betreft. Mijn ja is niet altijd ja en mijn nee is niet altijd nee. Natuurlijk helemaal niet goed en de vruchten die je er van plukt zijn niet te pruimen!

Oh Shit! She’s Pissed

Heel goed dus om weer eens met mijn neus op de feiten gedrukt te worden.
Ik kan eindeloos boos worden en duidelijk maken hoe ik het hebben wil, zonder daar consequenties aan te verbinden. Ik denk dan, dat snappen ze wel, ze zullen het nu wel niet meer doen. Maar niets is minder waar.


Nu sta ik weer op scherp en volgen er wel consequenties op het zomaar een grote reep hazelnootchocolade weg maaien uit de kast of op het eindeloos doorgaan met huilen omdat je een broek aan hebt en liever een rok had gewild, of op het nalaten van taken.

thinking it over ...

Welke consequenties erop moeten volgen vind ik ook altijd heel lastig om te bedenken! Maar deze heb ik alvast bedacht:
- extra taak
- huilen op de gang
- zakgeld inhouden
- mobiel inleveren
- naar je kamer

Waarom ik er ook niet zo goed in ben is, omdat ik het ook gewoon helemaal niet leuk vind! Maar ja, het wordt er niet leuker op als ik niet consequent ben.

Stepables Top 10 plants, a grassy replacement for walkways and small areas - soft and cool to the touch, and the more they get stepped on, the more they thrive!

Ik lees in Ezechiël iets over hoe God hierin staat. Ik wist dat al wel, maar kan er toch weer even wat van leren, nu ik dit juist nu onder ogen krijg.
'En zij zullen weten, dat Ik, de HEERE, niet zonder grond gezegd heb hun dit onheil te zullen aandoen.'  Ezechiël 6:10
Gods ja is ja en zijn nee is nee. En hij kastijdt niet voor niets en is daar heel duidelijk in. Dat is iets waar ik op moet letten, dat ik uitleg waarom iets niet kan. In een beginstadium lukt het beter om dat met liefde en geduld te doen en is bovendien de kans groter dat er geen consequenties hoeven te volgen, dan wanneer ik het te ver laat gaan en ik over mijn grenzen heen laat lopen en té boos ben voor woorden.

Liefde ❤️

Vind jij het lastig om grenzen te stellen?
Niet om te vergelijken hoor, wellicht kan ik iets van je leren:)


4 opmerkingen:

 1. Iets leren van deze 25-jarige snotpork. Haha.. ik weet zelf nog dat ik de consequenties die je hebt opgeschreven thuis altijd érg vervelend vond en ik vind het ook niet zo opbouwend ofzo.. Het is meer straffen om het straffen. Tedd Tripp inspireert me wel erg als het over dit soort thema's gaat. Hij is gericht op het aanspreken van het hart van het kind. Maar goed, ik weet niet hoe ik het aanpak als de mijne ouder zijn en zich zo gedragen! Is ook een leerpoces ws. In elk geval is het boek van Tedd erg mooi. Praktijk soms wat weerbarstiger.. Veel sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, vind het ook lastig om grenzen te stellen. Ik ben wel aardig consequent, maar laat ook vaak steekjes vallen als ik moe ben bijvoorbeeld, of niet lekker in mijn vel zit. Ik streef er niet naar om het ' perfect ' te doen, maar meer naar een positieve houding en hoe iets achteraf opgelost wordt. In een positieve houding zit ook vaak al een positief voorbeeld merk ik bij mijn kinderen. En dat is al een heel belangrijk aspect...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is goed opvoeden? Wij zijn aan onze derde "lichting" bezig ;)
  Na de eerste kids nog achteraankomertjes, nu pleegjes. En dan moet je het weten? Vergeet het maar. Zij hebben een rugzak en zijn weer zó anders. Net een boek gelezen n.a.v een cursus, How2Talk2Kids. Echt een aanrader! Volg je moederhart en geef veel liefde. Maar vergeet vooral niet goed voor jezelf te zorgen. Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankjewel voor jullie reakties! Uiteindelijk zoek je allemaal uit liefde de beste weg voor je kind, met vallen en opstaan. Mooi dat we elkaar zo kunnen bemoedigen en aanmoedigen!!

  BeantwoordenVerwijderen