zondag 6 januari 2013

Nieuw denken


Soms is het goed om onzin op papier te zetten. Dan staat het maar eens zwart op wit en kun je er nog eens naar terug grijpen in tijden dat je het nodig hebt.
Als ik zo om meheen kijk in de wereld, ja, dan voel ik me weleens erg dom.
Dan denk ik bijvoorbeeld dat het nodig is om al het wereldnieuws bij te houden en eerlijk gezegd, kijk ik er vrijwel nooit naar. Ik voel me dom, omdat ik wel een opleiding heb gedaan, maar daar nooit werk in heb gehad. Altijd ‘alleen maar’ in ons gezin aan het zorgen geweest. Als men het heeft over je plaats in de maatschappij, dan voel ik me daar een beetje buiten staan, omdat ik niet zoveel contacten heb in de wijk. En als ik omringd ben door een stel evangelisten, dan voel ik me ook al een beetje dom, omdat ik niet zo graag veel praat met vreemden en gebeurt dat wel dan is ook meestal 'het geloof' niet het eerste waar ik mee begin. Dit is allemaal nog wel buitenshuis, maar ook binnenshuis zit het me soms dwars. Dan hebben we onze tienerzoons, die ineens overal verstand van blijken te hebben en hun eigen mening niet onder stoelen en tafels stoppen, vaak over onderwerpen waar ik gewoon niet over ná denk.
Maar kom, laat ik hier over ophouden. Dit is een gevoel dat me weleens besluipt, maar dat is het dan ook. Dit is zo’n aardse manier van denken, dit zit zo diep in ieder mens. Ik wil me gaan specialiseren in een nieuwe manier van denken! Het denken van God is zoveel hoger en dieper dan ons denken. Toen Jezus iedereen hun geld in het offerkistje zag stoppen, kwamen er rijke, geleerde mensen die er veel geld in stopten. Er kwam ook een vrouwtje die haar laatste twee centjes in het kistje stopte. Hoe zou ze zich gevoeld hebben? Arm, niet geslaagd in het leven, verdrietig om de verliezen, wanhopig? Toch zegt Jezus uitgerekend over haar dat Hij zo blij is met haar, dat zij álles gegeven heeft wat ze bezat.

Hier is een prachtige nieuwe gedachte:
Wij kijken naar de hoeveelheid: hoe meer hoe beter, ongeacht wat je nog voor jezelf achterhoudt.
God raakt niet zo onder de indruk van hoeveelheden. Hij is meer op zoek naar mensen die, ja, misschien maar heel weinig geven, maar tegelijk met dankbaarheid en vreugde alles wat ze hebben. Dat raakt het hart van God, omdat Hij Zichzelf daarin ziet, omdat daaruit blijkt dat de mens naar Zijn evenbeeld is geschapen.

Daar staat een man, die het allemaal goed voor elkaar heeft, zowel in godsdienstig opzicht als in maatschappelijk opzicht en hij doet geen moeite dat te verbergen. Hij is zo vrijmoedig zijn gebed hardop uit te spreken. 
Even verderop zien we een andere man staan, in de schaduw. Hij heeft geen oog voor zijn omgeving, omdat zijn hart bezwaard is. Hij heeft een puinhoop van z’n leven gemaakt, heeft gesjoemeld met belastingzaken en heeft zich zo in de nesten gewerkt dat hij geen kans ziet er uit te komen, de leugens hebben zich opgestapeld in z’n leven. ‘O God, wees mij zondaar genadig!’

Hier hebben we een tweede nieuwe gedachte:
Wij zijn geneigd onder de indruk te raken van mooie woorden en een goed georganiseerd leven.
Jezus’ aandacht echter wordt getrokken naar die zondaar! Naar iemand die Hem nodig heeft.
Zo zijn er nog tal van manieren van denken, die ik wel weet, maar me nog niet eigen heb gemaakt. Er is denk ik maar één manier om zo te leren denken zoals Jezus dat deed en doet en dat is door heel veel tijd met Hem door te brengen. Door niet alleen zelf mijn hart en mijn gedachten voor Hem uit te storten, maar ook de stilte te zoeken, de Bijbel te lezen, zodat God ook Zijn hart en Zijn gedachten met mij kan delen. Dan ga je anders naar je Schepper kijken, dan kijk je anders naar de mensen om je heen, je ziet de wereld met andere ogen, maar ook ga je anders naar jezelf kijken. En ja, misschien ben ik in de ogen van het gross van de mensen wel dom en bereik ik niet zoveel in de maatschappij en heb ik geen carrière en weet ik niet zoveel… Maar de God van hemel en aarde heeft mij dit prachtige plekje gegeven. Een plek vanwaaruit ik van heel dichtbij mag zien hoe God aan het werk is in mensenlevens. Een plek waarin ik mijn gaven en talenten mag ontwikkelen op een tempo die bij me past. Een plek waarin ik de vrouw mag zijn die God van me gemaakt heeft. Een plek waarin ik rustig mag genieten van het leven dat me gegeven is met de mensen die me dierbaar zijn. Een plek waarin ik hen mag aanmoedigen om die mens te zijn zoals God ze bedoeld heeft. Dom hè?J

4 opmerkingen:

 1. Dank je wel! Dat is een heel mooi stukkie :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi opgetekend en zó waar! Dat je veel kracht mag vinden in de momenten met onze Vader! Gods zegen toegewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi wat zou het relaxed zijn he als we gewoon lekker ons zelf zijn en op waarde schatten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Echt mooi! Ik wil dat ook nog steeds meer :) leren. Dank je.

  BeantwoordenVerwijderen