vrijdag 7 maart 2014

40 dagen huishouden, dag 15

Gisteren heb ik dan eindelijk dat boek uit de kast gepakt, wat ik een paar weken terug al uit de bieb haalde en ben er in begonnen te lezen. Vandaag ging ik er mee verder. Het heet ‘Een levensregel voor beginners’ Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijkse leven, geschreven door Wil Derkse.

Pinterest

Als ik het uitlees, zal het in mijn ‘boekenlijst 2014’ komen te staan, die je aan de linkerkant van deze weblog kunt vinden. Maar toch vandaag al een mooi stukje citaat. Gewoon omdat het een rustdag is, tijd voor bezinning.


De klok geeft aan dat over tien minuten het koorgebed begint, dus de monnig (en meestal ook de gast) zet zijn grasmaaier uit, legt zijn pen neer of sluit zijn boek en begeeft zich met zijn koorboek op weg naar de kloosterkerk – een lesje in de kunst van het ophouden. De klok geeft het einde van de recreatietijd aan en dus pak je pen en boek weer op, start je de motor van de maaier of begin je met het boenen van de vloer – een lesje in de kunst van het beginnen. Dit kan voor een buitenstaander wel erg braaf en kunstmatig lijken, maar door je in zo’n dagritme te voegen en een beetje te oefenen in zowel de kunst van het beginnen (hoe gemakkelijk schuiven we dat niet op) als de kunst van het ophouden (heel belangrijk in een gevaarlijk doldraaiende maatschappij) werk je én effectiever én meer ontspannen, zo is mijn ervaring.

Pinterest

1 opmerking:

 1. Sjonge, reuze interessant!!
  Kan bendes rust scheppen, lijkt me. Ik heb vaak zowel moeite met beginnen, als met stoppen.
  Hmm.. hier ga ik es over door mijmeren.

  Groetjes,
  succes met je project en zoektocht. Veel zegen!

  BeantwoordenVerwijderen