zondag 2 maart 2014

40 dagen huishouden, dag 8

Heel lang heb ik geworsteld met teksten als ‘Niet ik, maar Christus leeft in mij’. Als je opgegroeid bent met het idee dat er niets goeds in een mens schuilt en dat je niets uit jezelf kunt doen en bereiken (en hoe waar is dat!), dan heeft die boodschap misschien het resultaat dat je bent gaan geloven dat je niet eens hoeft te proberen iets goeds te beginnen en dat jouw mening er niet toe doet.
Later kwam het goede nieuws dat Jezus in en door je heen werkt met Zijn Heilige Geest. Dat jij het niet hoeft te doen, maar dat Hij alles heeft gedaan en doet.
Dat is ontzettend goed nieuws. En toch begon hier de worsteling. Want, waar was ‘ik’ dan? Wie ben ik? Ik wist dat God mensen gebruikt en door hen heen werkt, maar Hij kan het ook zonder en uiteindelijk ging het om Hem, niet om de mens!

Pinterest

Nu begin ik een diepe vreugde te proeven en te genieten, omdat God mij zoveel goeds heeft gegeven en zoveel in en door mij heen wil werken, maar dat het Hem vooral om mijzelf gaat, mijn hart en mijn hele wezen! Maar buiten dat, Hij geeft niet alleen vergeving van zonden, het eeuwige leven, maar ook gaven en talenten, verlangens en dromen, passies en ideeën, plannen en mogelijkheden, hobby’s en nog mooier: mensen om mij heen die ik lief heb en waar ik door geliefd ben.
Nu ik dit schrijf staat het allemaal zo 'zwart op wit', maar vaak was het niet zo duidelijk en loop het één soms dwars door het ander.

Van alles wat ik ontvangen heb, mag ik uitdelen. Alles mag ik inzetten voor de eer en glorie van Gods naam. De vreugde die daaruit ontspringt is de vreugde van iemand die het aankijken niet waard was en tóch gezien wordt. Van iemand die vroeger bedelde en nu zelf mag uitdelen. Van iemand die een slaaf was van zijn eigen zondige begeerten en zich nu een medearbeider van de hoogste God mag weten. Van iemand die leefde in het donker vol minderwaardigheidsgevoelens en –gedachten en nu weet dat de liefde en het verlangen van haar hemelse Bruidegom naar haar uit gaan. Van iemand wiens leven draaide om haar eigen voordeel en ego, naar iemand die haar Koning en God wil verheerlijken met alles wat in haar is.

Pinterest

Ik ben nog lang niet uitgeleerd, maar het zijn deze gedachten, dit geloven, die me ertoe aanzetten om al biddend stappen te zetten. Om niet langer te blijven hangen in circeltjes die me vertellen dat ‘het me toch nooit lukt’, ‘ik het niet kan’, ‘het niet belangrijk is wat ik vind of zeg of doe of schrijf…’
Deze gedachten zijn niet van God!

Het is deze vreugde die ik in dit project proef en geniet en die me helpt om het niet voor mensen, maar voor God te doen!
9 opmerkingen:

 1. http://www.youtube.com/watch?v=XxqkihjdD_Q

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat mooi, dit lied had ik uitgekozen om gisterochtend in de gemeente te zingen! Dankjewel!

   Verwijderen
 2. Mooi, open en kwetsbaar, deze ontboezeming. Ik kom uit dezelfde achtergrond en het duurt een leven lang om je daaraan te ontworstelen. Gelukkig hoef je dat niet zelf te doen, maar ligt de verandering in de overgave aan en het 'rusten' in Hem, die jou op het oog had, je kent en je lief zal hebben tot het 'einde', wat een ongekend begin zal zijn van een heel lang en gelukkig leven met Hem.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie Lieneke! Dank je wel voor je openheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi, heel mooi.
  Hier ook al herkenning!
  Alleen ik merk bij mezelf dat ik al wel geloof/wil geloven zoals jij dat zegt (niet alleen gered, maar ook ook intens geliefd), maar dat ik het meestal nog niet zo voel.
  :), nu gaat t natuurlijk niet om gevoel, maar ik zou graag meer uit die waarheid willen leven. Nu is het vooral dat ik geloof dat het zo is, maar ergens zal het nog niet helemaal geland zijn.
  Ofzo.
  Ik weet niet hoe ik t verder moet zeggen.

  Bedankt voor je mooie open stukje. Groetjes weer!
  Enne.. sorry, ik spam heel je blog vol met reacties deze weken..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is ook echt iets wat ik nu gewoon voor het eerst onder woorden kan brengen, terwijl het al lange tijd aan het 'sluimeren' is.

   Niks sorry, ik vind het heerlijk om je reakties te lezen, het geeft me soms net even dat zetje dat ik nodig heb! Maar voel je vrij hoor, je hebt nog meer te doen!:-)

   Verwijderen